Daca esti in cautarea unor retete bune de Paste, ai ajuns in locul potrivit, pentru ca de data aceasta iti vom prezenta o selectie de retete tipice de Paste.

Stiai ca exista ceva foarte ciudat in ceea ce priveste bucataria si retetele de Paste? Asa este, are legatura cu interdictia de a manca carne si cu posturile din aceasta perioada a anului, care provin din practici religioase stravechi.

Faptul ca trebuie sa mancam diferit de Paste a dus la aparitia, de secole incoace si pana in prezent, a unor idei diverse, inovatoare si originale pentru mancarurile de Paste.

Daca adaugam la aceasta si faptul ca Pastele este o traditie adanc inradacinata in cultura si societatea noastra, constatam ca mesele de Paste evolueaza de la an la an, desi sunt intotdeauna insotite de obiceiuri culinare stravechi.

Gatitul in familie este foarte distractiv, dar nu intotdeauna avem timp sa o facem. Profitand de faptul ca avem cateva zile de vacanta in aceasta perioada, iti propunem cateva retete originale de Paste pe care sa le faci.

Dupa cum vei putea vedea, toate aceste retete traditionale sunt destul de simplu de facut, asa ca nu este nevoie sa ai mari cunostinte de gatit.

Drob de miel

Ingrediente pentru drob de miel

• maruntaie de miel
• capatana de miel
• ceapa verde 2 legaturi
• usturoi verde 2 legaturi
• marar verde 2 legaturi
• sare iodata
• piper proaspat macinat
• oua 3 bucati
• oua fierte 5-6 bucati
• prapur (membrana care inveleste organele interne ale mielului, formata in mare parte din grasime).

Organele de miel se fierb in apa cu un praf de sare. Capatana de miel se fierbe separat – pentru un rezultat mai bun, poti sa folosesti o oala sub presiune. Dupa ce au fiert organele si carnea, se toaca marunt. Ceapa, usturoiul si mararul se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se adauga la compozitia de carne.

Amestecul pentru drob de miel se asezoneaza cu sare, piper, se adauga ouale crude si se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia.

Intr-o forma rotunda se aseaza prapurul, se pune jumatate din compozitie, se aseaza dupa dorinta ouale fierte, se adauga restul de compozitie si se acopera cu restul de prapur.

Drobul de miel se pune la cuptorul preincins, la copt aproximativ 30 de minute, la temperatura moderata, pana ce trece testul cu scobitoarea.

Friptura de miel

Ingrediente pentru friptura de miel

• Carne de miel
• 200 ml ulei
• 500 ml vin alb
• 500 ml vin rosu
• cimbru uscat
• 3 legaturi ceapa verde
• 2 legaturi rozmarin uscat
• piper boabe
• piper macinat
• sare

Se spala bine ceapa si usturoiul verde si se toaca marunt, apoi se pun intr-un castron cu toate celelalte ingrediente.

Mielul se spala bine si se indeparteaza grasimea sau pielitele. Se cresteaza putin, astfel incat marinata sa intre peste tot in carne. Trebuie sa tii carnea la marinat aproximativ 2-3 zile, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Cand se pune mielul la cuptor, adauga deasupra foi de dafin si rozmarin si gateste cu folie de aluminiu. Aproape de final, indeparteaza folia si lasa sa formeze o crusta.

Pasca

Ingrediente pentru aluat:

• 1/2 kg faina
•150 g zahar
• 250 ml lapte
• un cubulet drojdie
• 200 ml ulei
• 2 galbenusuri
• un praf sare
• esente dupa gust

Ingrediente pentru umplutura:

• un kg branza de vaci
• 150 g stafide
• 5 oua
• 200 g zahar tos
• 60 g unt
• 3-4 linguri gris
• coaja rasa de lamaie

Pentru uns:

•un ou

Pentru a prepara aluatul, se dizolva drojdia in 50 ml de lapte caldut cu o lingura de zahar si 3-4 linguri faina. Zaharul se topeste in laptele ramas, iar galbenusurile se freaca bine cu sare.

Dupa ce maiaua a crescut, se toarna in centrul cantitatii de faina, se adauga restul ingredientelor, iar uleiul trebuie sa fie ultimul. Se framanta si se lasa la crescut o ora.

Pentru umplutura, se amesteca ouale cu zaharul, untul, branza, stafidele, grisul si coaja de lamaie. Din aluat se rupe o bucata pentru cruce, iar restul se intinde si se transfera in tava de copt.

Se pune branza si deasupra ei crucea din aluat. Se unge cu ou batut si se pune la copt pana prinde o culoare aurie.

Imediat dupa coacere se scoate pasca din tava pentru cuptor si se pune pe un grilaj. Ea trebuie sa se racoreasca incet si sa se ventileze (sa nu faca condens si sa se umezeasca la fund).

Sper ca ti-au placut aceste retete traditionale de Paste, deoarece sunt retete care se prepara in fiecare an acasa.

Desigur, am fi putut include multe altele, care pot fi alternative bune de a fi puse pe masa de Paste, dar credem ca cele pe care le-am prezentat in aceasta postare sunt cele mai populare pentru aceasta ocazie.

Masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai gustoase si atent pregatite feluri de mancare, astfel incat toti cei dragi sa se bucure de ele. Ai nevoie de o masa de bucatarie frumos decorata de Paste, cu oua si flori proaspete de sezon, care sa insoteasca bucatele pregatite.

Dupa cum stii, Pastele este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Strazile si locurile sunt pline de procesiuni, slujbe, flori, oameni si sarbatori… Iar bucatariile sunt inundate de cele mai irezistibile mirosuri datorita celor mai bune retete de Paste. Sa ne apucam de gatit!