Inteligenta emotionala sau EQ este, mai simplu spus, abilitatea crescuta de a percepe, controla si evalua propriile emotii precum si a celor din jur.

Unii experti considera ca inteligenta emotionala a unei persoane depaseste coeficientul de intelogenta (IQ) in privinta succesului si a modului de abordare a relatiilor.

Desi inca exista nelamuriri in ceea ce priveste inteligenta emotionala si daca aceasta poate fi invatata sau daca reprezinta o caracteristica cu care ne nastem, persoanele cu o constienta emotionala ridicata evita in general urmatoarele actiuni si comportamente:

1. Nu isi omit propriile sentimente

Conform psihologului si autorului Daniel Goleman, unul dintre pionierii in domeniul inteligentei emotionale, contiinta de sine este una dintre cele 5 caracteristici ale celor cu un grad inalt de EQ.

Mai precis, persoanele inteligente emotional acorda o atentie sporita emotiilor si sentimentelor proprii, intelegand foarte bine felul in care aceste sentimente ii afecteaza pe ei si persoanele din jur.

Acestia nu dau frau liber emotiilor si nu ignora niciodata starea acestora. Persoanele ce se incadreaza in aceasta categorie pot gandi mai mult cu inima decat cu mintea dar asta este ceea ce ii face mai sensibili catre sentimentele proprii si ale celorlalti.

2. Nu indeparteaza sentimentele altora

Empatia, o alta caracteristica importanta a persoanelor inteligente emotional, inseamna a intelege pe deplin starea sentimentala a altei persoane si incercarea de a te pune in locul ei.

Indivizii cu un grad ridicat de EQ nu omit sentimentele celorlalti; dimpotriva, acestia vor sa elucideze starea respectivei persoane pentru ca simt o imensa compasiune pentru ei.

Pot citi sentimentele de pe fetele altor persoane si pot aduna informatiile necesare in legatura cu emotiile acestora doar uitandu-se la limbajul corpului. Pot anticipa nevoile altora si sunt extrem de perspicace.

3. Nu permit altora sa le controleze emotiiile

Persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala, chiar daca sunt foarte sensibili, cauta sa mentina mereu controlul asupra propriilor sentimente, indiferent de parerile celorlalti.

Nu permit altor persoane sa le strice „afacerile”; se bucura de viata si mentin o atitudine pozitiva, chiar si atunci cand se bucura de unii singuri.

Indivizii puternici din punct de vedere emotional au o rezistenta aparte si revin imediat in urma refuzurilor, tradarii si a altor forme de negativism.

4. Evita mentalitatea de victima

Pentru ca sunt atat de stapani pe propriile emotii, persoanele cu un grad inalt de inteligenta emotionala realizeaza ca ei sunt singurii care isi pot controla starea.

Nu acuza pe nimeni daca au o zi proasta si isi regleaza constant emotiile pentru a depasi cat mai usor evenimentele din jur.

Pot redirectiona emotiile negative pentru a crea o activitate sau gand mai productiv si preiau intreaga responsabilitate pentru propriile sentimente.

5. Nu devin increzuti

Citeste continuarea articolului aici: 12 lucruri pe care persoanele inteligente din punct de vedere emotional le evita