Vi se pare ca va ia mai mult timp decat majoritatii oamenilor atunci cand aveti de luat o decizie? Va este greu sa va concentrati atunci cand e mult zgomot in jur? Vi se intampla des ca altii sa va spuna „nu mai fi atat de sensibil” sau „nu mai lua totul atat de personal”?

Daca va asimilati cu una dintre cele 3 intrebari, se poate sa fiti o persoana extrem de sensibila sau HSP. Avand in vedere ca doar una din cinci persoane poseda aceasta trasatura de personalitate, este destul de uzuala, dar astfel de indivizi inca sunt priviti ca fiind o minoritate.

Binenteles, asta nu este neaparat un lucru rau.

Cercetarile asupra gradului ridicat de sensibilitate au inceput prin anii 90’, prima fiind Elaine N. Aron, doctor in psihologie care a reusit sa publice mai multe carti si studii despre acest subiect.

A fi o persoana extrem de sensibila inseamna ca posezi cateva obiceiuri si calitati pozitive, uimitoare. Desi s-ar putea ca voi sa nu gasiti aceste caracteristici atat de fascinante, ele chiar sunt.

1. Sunt extrem de intuitive
Abilitatea de a simti mult mai profund decat alte persoane mai putin sensibile este una dintre cele mai remarcabile particularitati ale acestor tipuri de oameni. Pot dezvolta un subiect mai mult ca oricine. Autorul Ghidul de Supravietuire al Unei Persoane Extrem de Sensibile si a altor carti, Ted Zeff, doctor in psihologie, spune ca „Au o intuitie foarte buna si incearca sa te cerceteze in amanunt pentru a-si da seama cine esti.”

2. Reactiile lor emotionale sunt amplificate
Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate vor demonstra mult mai multa compasiune intr-o situatie sau se vor ingrijora mai mult fata de sentimentele celor din jur atunci sunt puse intr-o atmosfera negativa.

3. Sunt obisnuite sa fie catalogate ca fiind prea sensibile si sa fie intrebate de ce iau totul atat de personal
Dr. Ted Zeff a intervievat un grup de barbati din India si Tailanda, unde a descoperit ca acestia aveau sanse mai mici de a fi numiti prea sensibili, spre deosebire de barbatii din Statele Unite, care erau ridiculizati mai mereu. Se pare ca este doar o problema de cultura. Acesta spune ca aceeasi persoana care este batjocorita pentru faptul ca este prea sensibila va fi pretuita intr-o alta cultura.

4. Au nevoie de mult timp pentru a lua decizii

Citeste continuarea articolului aici: 11 trasaturi uimitoare ale unei persoane extrem de sensibile